Güncelleme Tarihi: 04 Mayıs 2018

Gösterim: 5580

Gemi İnşaatı

MOTORLU ARAÇLAR VE ULAŞTIRMA TEKNOLOJİLERİ BÖLÜMÜ

 

Denizciliğimiz ve buna bağlı olarak tersane işletmeciliğindeki gelişmelere paralel olarak, gemi inşaatı sektöründe de yetişmiş insanlara daha çok ihtiyaç duyulmaktadır. Krizlerden etkilenmediği dönemlerde gemi yapım sektörünün dünya piyasasına daha çok açılması ve hızla yükselmeye başlaması, butik yapım denilen “özel siparişler” in zamanında teslim edilememesine ve ara elaman ihtiyacının kalifiye olmayan düz işçilerden giderilmeye çalışılmasına neden olmuştur. Sektörde, yeterli eğitimli personel temin edilememesi ve yaşanan yoğun iş temposunun getirdiği diğer olumsuzluklara bağlı olarak gerçekleşen iş kazalarının, eğitimli personel sayısının artmasıyla azalacağı bir gerçektir. Bilgi ve teknoloji çağının en temel unsuru, bilgili ve eğitimli insan gücüdür. Ayrıca, nitelikli ara eleman sayısının yetersizliği, işçi ücretlerinde yükselmelere sebep olmuş, bunun sonucunda da son yıllarda ara eleman ihtiyacı artış göstermiştir.

Türkiye genelinde meslek liselerinde Gemi İnşaatı Bölümlerinin sayılarındaki artış beraberinde öğrenci sayılarında da artışı gündeme getirmiş, Meslek Liselerinden yapılan sınavsız geçişler, Meslek Yüksekokullarının kontenjanlarının dolmasına neden olmuştur. Gemi İnşaatı programı, hali hazırda Ülkemizde dört meslek yüksekokulunda bulunmaktadır.

Gemi İnşaatı Teknikerlerinin çalışma alanları, özellikle Karadeniz Bölgesi ve Tuzla gibi denizcilik sektörünün gelişmiş olduğu bölgelerdir ve bu bölgelerde bulunan devlete veya özel sektöre ait tersane ve gemi tasarım büroları, mekanik atölyeleri ile liman ve liman işletmelerinde Gemi İnşaatı Programı Teknikeri olarak tercih edilme olasılıkları ve iş bulma potansiyelleri yüksek olmakla birlikte, ilgili bölüm mezunları dikey geçiş sınavıyla fakültelerin ilgili bölümlerine geçiş yapabilmektedirler.

AKADEMİK KADRO

Öğr.Gör. Serkan YÜKSEL (Bölüm Başkan Vekili) 

Öğr.Gör. Deniz GÜNEŞ

Öğr.Gör. Onur SAYLAN

Öğr.Gör. Müslüm KOÇ