Güncelleme Tarihi: 19 Eylül 2019

Gösterim: 1989

Ders İçerikleri

T.C

BANDIRMA ONYEDİ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ

BANDIRMA MESLEK YÜKSEKOKULU

 

DIŞ TİCARET BÖLÜMÜ

DIŞ TİCARET PROGRAMI

2019-2020 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI DERS İÇERİKLERİ

 

 

1. SINIF I. YARIYIL

MİKRO EKONOMİ

İktisadın kapsamı ve metodu, Kıtlık, Tercih ve üretim olanakları eğrisi, Talep eğrisi, bireysel ve piyasa talebi, Talep eğrisinde kaymalar, Talep esnekliği, Arz eğrisi, bireysel ve piyasa arzı,  Arz eğrisinde kaymalar, Arz esnekliği, Arz, talep ve esneklik uygulamaları, Üretim maliyetleri, Piyasa dengesi, Tam rekabet piyasası, Tekel Piyasası,  Diğer eksik rekabet piyasaları

 

GENEL İŞLETME

İşletmecilik ile ilgili temel kavramlar, işletmenin tanımı, girişimci ve profesyonel yönetici kavramlarının irdelenmesi, işletme yönetiminin gelişimi, İşletmenin özellikleri,  amaçları ve fonksiyonları, örnek olay çalışması, İşletme çeşitleri, işletmelerin işletmeler arası anlaşmalar  bakımından sınıflandırılması, İşletmenin kuruluş çalışmaları ve kuruluş yeri seçimi,

 

TEMEL HUKUK

Hukuk Sistemleri; Türk Hukuk Sistemi; Hukukun Dalları ve Kaynakları; Türk Yargı Sistemi; Yargı Sistemi ve Dava Türleri; Hukuki Olaylar, ilişkiler ve işlemler; Kişilik Kavramı; Kişilerin Sınıflandırılması: Gerçek ve tüzel kişiler; Kişilerin Ehliyetleri: Hak ehliyeti, Fiili ehliyet; Hısımlık, İkametgah; Miras Kavramı ve Kanuni Mirasçılar; Haklar ve Özel Hakların İncelenmesi; Hakların Edinilmesi ve İyi niyet Kuralları: Hakların yitirilmesi, hakların korunması ve ispat yükü; Mülkiyet Hakkı, Kapsamı ve Türleri; Borç Kavramı ve Sözleşme Türleri.

 

GENEL MUHASEBE I

Temel Muhasebe Bilgileri, Muhasebenin Temel Kavramları, Temel Mali Tablolar, Hesap Kavramı ve Muhasebe Defterleri, Muhasebede Kullanılan Belgeler, Muhasebe Kayıt Süreci, Tekdüzen Muhasebe Sistemi Bilgileri, Dönen Varlıklar, Duran Varlıklar, Kısa Vadeli Yabancı Kaynaklar ve Uzun Vadeli Yabancı Kaynaklar, Öz Kaynaklar Hesapları ve İşleyişi, Gelir Tablosu Hesapları ve İşleyişi.

 

DIŞ TİCARET İŞLEMLERİ I

Ticari Belgeler, Taşıma Belgeleri, Dolaşım Belgeleri, Diğer Belgeler, E ve F Grubu Teslim Şekilleri, C Grubu Teslim Şekilleri, D Grubu Teslim Şekilleri, Peşin Ödeme, Mal Mukabili, Vesaik Mukabili, Kabul Kredileri, E ve F Grubu Teslim Şekilleri, Akreditif.

 

BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ

Bilgisayarın Tarihi Gelişimi ve Temel Kavramlar, Bilgisayarın Yapısı ve İşleyişi, Sayı sistemleri(10’luk- 8‘lik- 16’lık-2’lik), Bilgisayar Matematiği (İkilik sayı sistemi), Temel yazılım ve donanım bilgileri, Software / Hardware tanını, Klavye, Monitör, Anakart, İşlemci, Ekran Kartı, ROM, RAM, CD-ROM, DVD, Modem, Ethernet Kartı, Yazıcılar, Bilgisayar İşletim Sistemi, Microsoft Windows: Masa Üstü ve Özellikleri, Bilgisayarım, Görev Çubuğu ve Özellikleri, Çöp Kutusu ve Özellikleri, Klasör Ekleme,  Dosya Kopyalama, Tasıma ve Silme, Disket Formatlama, Diskete Kopyalama ve Silme, Pencere ve Özellikleri, Masa Üstüne, Start Menüsüne ve Programlar Menüsüne Dosya Ekleme ve Kaldırma,  Ekran Koruyucu,  Masa Üstü Desen ve Duvar Kâğıdı,  Ara Bul (Find),  Browser Kullanımı.

 

AIT1101 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ - 1

Mustafa Kemal’in liderliği altında kurtuluş mücadelesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu, ulusal ve uluslararası politik gelişmeler ve düzenlemeler.

 

TDI1101 TÜRK DİLİ - 1

Dünya dillerinin tasnifi, yapı ve köklerine göre dillerin farklılığı, Ural-Altay grubu ve bu dil ailesinin temel belirleyicileri. Dil, kültür, düşünce ve ulusal bağlantıları, dil biliminin tanımları, çalışma alanları ve dalları. Seslerin sınıflandırılması, Türk dilinde ses kuralları ve unsurları.

 

YDI1101 YABANCI DİL – 1

Konuşma ve yazma için gerekli temel gramer kuralları, temel gramer kurallarının açıklaması ve nasıl olduğunun öğrencilere gösterilmesi. Alıştırma yapma, amaçlanan ve seçilen ders kitabına uygun olarak yabancı dilin geliştirilmesi.

 

 

I.SINIF 2. YARIYIL

MAKRO EKONOMİ

Temel kavramlar, Milli gelir ve çıktının hesaplanması, Başlıca Makroekonomik Okullar, Tüketim ve yatırım, Ekonomik Büyüme ve Kalkınma, İstihdam, Enflasyon, Para Piyasası, Merkez bankası ve para politikası, Maliye Politikası.

 

TİCARİ MATEMATİK

Yüzde hesapları, Satın Alma – Maliyetleme - Satış ve Kar Hesapları,  Oranlı bölme ve şirket Hesapları, Karışım-bileşim-alaşım işlemleri, Basit Faiz İşlemleri, Basit İskonto İşlemleri, Bileşik Faiz İşlemleri, Bileşik İskonto İşlemleri.

 

TİCARET HUKUKU

Ticari işin tanımı, Tacir kavramı, Ticari işletme, Ticari yüklenimler, Hukuki evraklar, Ticari marka kavramı, Tacir ve tacir sıfatını taşıyanlar ve kıymetli evraklar.

 

DIŞ TİCARET İŞLEMLERİ II

Dış Ticaret Mevzuatını Oluşturan Unsurlar, İhracat Mevzuatı, İthalat Mevzuatı, İhracatçılar Birliğine Üyelik İşlemleri, Özellik Arz Etmeyen İhracat, Özellik Arz Eden İhracat, İhracat Sürecinin Aşamaları, İthalatta Kayıt İşlemleri, İthalatta İşlem Sürecinin Aşamaları.

 

YÖNETİM VE ORGANİZASYON

Yönetime giriş, fonksiyonları, kavramları, teknikleri, uygulamaları ve yöneticinin rolü. Temel yönetim fonksiyonları, planlama, karar verme, organizasyon, personel, motivasyon, liderlik ve kontrol gibi süreçler. Yönetim teorisi, çalışma gruplarının yönetimi ve organizasyonu ile ilgili olarak kişilerarası iletişim.

 

GENEL MUHASEBE II

Hesap planıyla ilişkisinde envanterle ilgili olan temel kavramlar. Envanter işlemlerinin içeriği (muhasebe içi envanter, muhasebe dışı envanter), Değerleme ölçüleri (Türk Ticaret Kanunu ve Türk Vergi Usul Kanununa göre) Envanter işlemleri ile bağlantılı olan muhasebe kayıtları (muhasebedeki uyumsuzluğu giderici kayıtlar), Gelir tablosu hesaplarının çalışması, Bilanço ve gelir tablolarının hazırlanması, Envanter işlemlerini kapsayan örnek monografi uygulamaları. İlave bilgiler bilgisayar uygulamaları vasıtasıyla sağlanmaktadır.

 

ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ - 2

Atatürk dönemi sonrası modern Türkiye’nin yaratılmasının tarihi, Türkiye Cumhuriyeti’nin temelleri üzerine yeni, modern ve kültürel temelleri üzerine bir devlet biçimlenmesi.

 

TÜRK DİLİ - 2

Türkiye’de yaygın olarak konuşulan Türkçe’nin fonetik kuralları, Bol örneklerle bugüne kadar olan lehçe farklılıklarını gösterme, bu alanda yapılan çalışma, araştırma ve yayınları öğrencilere açıklama ve sunma.

 

YABANCI DİL - 2

Öğrencilerin temelleri yada seviyeleri göz önüne alınarak, seçilen ders kitaplarının öğrenci ihtiyaçlarına göre verilmesi, Öğrencilerin temel yabancı dil bilgilerinin güncellenmesi, aynı zamanda daha ileri bir düzeye çıkarılması. Benzer bir yaklaşımla, öğrencilerin dil bilgisi, konuşma, yazma, kelime bilgisi ve dinleme yeteneklerini artırıcı çalışmalar yapılması.

 

 

2. SINIF I. YARIYIL

ULUSLARARASI İKTİSAT

Klasik dış ticaret teorileri, Mutlak üstünlükler teorisi, Karşılaştırmalı üstünlük teorisi, Arz ve talep yönünden dış ticaret teorileri, Uluslararası göreceli fiyatların oluşumu, Faktör donatımı teorisi, Heckscher-Ohlin modeli, Ticaret hadleri ve refah ilişkisi, Yoksullaştıran büyüme, Entegrasyonlar, Avrupa Birliği, Gümrük tarife ve kota uygulamaları ve etkileri, İhracatı teşvik politikası, Döviz piyasası, Ödemeler Dengesi, Uluslar arası para sistemleri.

GÜMRÜK İŞLEMLERİ

4458 Sayılı Gümrük Kanunun Ve Kanunun Uygulanmasına İlişkin Gümrük Yönetmeliği (Amaç, Kapsam ve Temel Tanımlar, Gümrük Mevzuatı Çerçevesinde Kişilerin Hak ve Yükümlülüklerine İlişkin Çeşitli Hükümler, Gümrük İşlemleri İle İlgili Vergi ve Ceza Kararları, Bilgi, Gümrük Tarifesi ve Tarife Pozisyonlarına Ayrılması, Eşyanın Menşei, Eşyanın Gümrük Kıymeti ve Kıymet Yöntemleri, Eşyanın Ağırlığı ve Kapları, Taşıtların Kontrolü ve Gümrük Bölgesine Getirilen Eşya Gümrükçe Onaylanmış Bir İşlem veya Kullanıma Tabi Tutulana Kadar Uygulanacak Hükümler, Eşyanın Gümrüğe Sunulması, Özet Beyan ve Gümrüğe Sunulan Eşyanın Boşaltılması, Gümrüğe Sunulan Eşyaya Gümrükçe Onaylanmış Bir İşlem veya Kullanım Belirlenmesi Zorunluluğu, Eşyanın Geçici Depolanması, Eşyanın Bir Gümrük Rejimine Tabi Tutulması, Basitleştirilmiş Usul, Serbest Dolaşıma Giriş Rejimi, Şartlı Muafiyet Düzenlemeleri ve Ekonomik Etkili Gümrük Rejimleri, Transit Rejimi, Antrepo Rejimi, Dahilde İşleme Rejimi, Gümrük Kontrolü Altında İşleme Rejimi, Geçici İthalat Rejimi, Hariçte İşleme Rejimi, Serbest Bölgeler, Yeniden İhracat, İmha ve Terk, Gümrük Vergilerinden Muafiyet ve İstisna, Geri Gelen Eşya, Sınır Ticareti, Posta Gümrük İşlemleri, Akaryakıt ve Kumanya ile İlgili Hükümler, Tasfiye Edilecek Eşyaya İlişkin İşlemler, Gümrük Yükümlülüğünün Doğması ve Yükümlülüğün Sona Ermesi, Gümrük Vergilerinin Tahakkuku, Tebliği ve Ödenmesi, Vergilerin Geri Verilmesi veya Kaldırılması, Liman ve Antrepo İşletmelerinin Yükümlülükleri, Gümrüklerde İş Takibi İle Gümrük Müşavir ve Yardımcıları, Cezalar, İtirazlar, Yolcu İşlemleri,) İthalat Rejimi Ve Yönetmeliği, İhracat Rejimi Ve Yönetmeliği

 

BANKACILIK VE KAMBİYO İŞLEMLERİ

Dış Ticaret ve Ödemeler ile İlgili Uluslararası Kurum ve Kurallar, Dış Ödemeler Dengesi, Dış Ticaretin Finansmanı, Ticari Akreditifler, Türkiye’de Kambiyo Rejimi, Türkiye’de Dış Ticaret Rejimi, İhracat Rejimi, İthalat Rejimi, Dış Ticaret Politikası Araçları, Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar/Tebliğ/91-32/5, Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar/Tebliğ/32/7, Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar/Tebliğ/2002-32/27, Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karar/Tebliğ/200-32/25

MESLEKİ YABANCI DİL I

Konuşma ve yazma için gerekli temel gramer kuralları, temel gramer kurallarının açıklaması ve nasıl olduğunun öğrencilere gösterilmesi. Alıştırma yapma, amaçlanan ve seçilen ders kitabına uygun olarak yabancı dilin geliştirilmesi.

 

 

2. SINIF II. YARIYIL

 

DIŞ TİCARET İŞLEMLERİ MUHASEBESİ

Dış Ticaret İşlemleri Muhasebesi ile ilgili temel kavramları bilir ve muhasebede kullanılan belge ve defterleri tanır. Tekdüzen muhasebe sistemi çerçevesinde Bilanço ve Gelir Tablosu düzenleme ilkelerini ve Tekdüzen hesap planında yer alan hesapların işleyişini bilir. Bilanço ve Gelir tablosu düzenleyebilir.

 

ULUSLAR ARASI FİNANSMAN

Uluslararası Finansal Sistem, Döviz Kuru Politikası, Döviz Piyasası, Döviz Opsiyon İşlemleri, Sermaye Piyasası, Leasing, Factoring,  Forfaiting, Exımbank Kredileri, Üretime Yönelik Teşvikler, Tanıtıma Yönelik Teşvikler.

 

MESLEKİ İNGİLİZCE II

Öğrencilerin temelleri yada seviyeleri göz önüne alınarak, seçilen ders kitaplarının öğrenci ihtiyaçlarına göre verilmesi, Öğrencilerin temel yabancı dil bilgilerinin güncellenmesi, aynı zamanda daha ileri bir düzeye çıkarılması. Benzer bir yaklaşımla, öğrencilerin dil bilgisi, konuşma, yazma, kelime bilgisi ve dinleme yeteneklerini artırıcı çalışmalar yapılması. 

 

TÜRKİYE EKONOMİSİ VE AB

Türkiye Ekonomisine Kısa Bakış, Türkiye Ekonomisinin Sosyo –Ekonomik Göstergeleri, Türkiye Ekonomisinin Sektörel Analizi, Sanayi Sektörü, Tarım Sektörü, Türkiye’nin Dış Ticaretinin Genel Yapısı, Türkiye’nin Dış Ticaretinin Ülkelere Göre Dağılımı, AB’nin Tarihi Gelişimi, AB’nin Genişleme Süreci, AB’nin Kurumları, Türkiye AB İlişkileri, Türkiye ile AB Ülkeleri Arasındaki Dış Ticaret.

 

SEÇMELİ DERSLER

2. SINIF I. YARIYIL

 

MESLEKİ YAZIŞMA TEKNİKLERİ

Dış Ticarette Kullanılan Terimler Ve Yazışma Yöntemlerini Uygulamak, Temel Ticari Kelimeler ve Cümleler, İş Mektuplarının Anlatım Ve Şekil Yönünden Bölümleri, İş Mektuplarının Yazılması, Yazı Düzenleme ve Telefon Görüşmeleri, İnternet Ortamında İngilizce Yazışma Teknikleri, Uluslararası Ticari Kısaltmalar, Teslim ve Ödeme Şekillerine İlişkin Kısaltmalar, Dış Ticaret Belgelerine İlişkin Kısaltmalar, Dış Ticarette Kullanılan Terimler ve Yazışma Yöntemleri, Bankacılık Terimleri Ve Yazışmaları, Akreditifli ödemeye ilişkin yazışmalar, Vesaik Mukabili ödemeye ilişkin yazışmalar, Diğer ödeme şekillerine ilişkin yazışmalar

 

KALİTE GÜVENCE VE STANDARTLARI

Kalite kavramı, kalitenin tarihsel gelişimi, stratejik kalite kavramı, kalitenin boyutları, ürün ve hizmet kalitesini etkileyen etmenler, kalite yönetimi ve yönetimin gelişimi, Toplam Kalite Yönetiminin bir yönetim sistemi olarak karakteristik özellikleri, Toplam Kalite Yönetimine uygun bir ortamın hazırlanması (kalite stratejisi oluşturma, kalite organizasyonu, sürekli iyileştirme çalışmaları) Toplam Kalite Yönetiminin uygulanmasında yararlanılan araçlar, Türkiye’de Toplam Kalite Yönetimi uygulamaları, Toplam Kalite Yönetimi ve ISO 9000 Kalite Güvence Sistemi konularının incelenmesi ve öğrencilerle kalite kontrol çemberleri oluşturarak problem çözme teknikleri uygulama çalışmalarının yürütülmesi.

 

DIŞ TİCARETTE PAKET PROGRAMLAR

İhracat Sipariş Takibi, İhracat Yükleme Takibi ve İhracat Evrakları Hazırlama, İhracat Beyannamesinin Hazırlanması, İhracat Geçici Kabul Takibi, İhracat Dahilde İşleme Takibi, İhracat Eximbank Kredi Takibi, İhracat Döviz Alım Belgesi Takibi, İhracata İlişkin Raporlamanın Yapılması, İthalat Sipariş Takibi, İthalat Beyannamesinin Hazırlanması ve Tescili, İthalat Faturalarının Kaydedilmesi, İthalat İşlemlerinin Dahilde İşleme İzin Belgelerine Saydırılması, İthalata İlişkin Raporlamanın Yapılması

 

ULUSLAR ARASI EKONOMİK KURULUŞLAR

Uluslararası Örgüt Teorisi ve İktisadi Birleşme Teorisi, Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası, Avrupa Birliği, GATT ve Dünya Ticaret Örgütü, Uluslararası Ticaret Odası, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ve Türkiye’nin Yeri, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü, Türkiye Ekonomisi – Tarım ve Sanayi Sektörleri, Türkiye Ekonomisi – Dış Ticaret, Türkiye-Uluslararası Para Fonu ve Türkiye-Dünya Bankası İlişkileri, Türkiye-Dünya Ticaret Örgütü İlişkileri, Türkiye-Avrupa Birliği İlişkileri ve Geleceği, Uluslararası Örgütler, Küreselleşme ve Türkiye

 

ELEKTRONİK TİCARET

Öğrenciler bu ders sonucunda elektronik pazar yapısı öğrenir. Elektronik ticaret modellerini bilir. Elektronik ticaret ile ilgili olarak teknik altyapıyı, ödeme araçlarını, elektronik ticarette güvenlik işlemlerini, sanal mağaza stratejilerini ve hukuksal alt yapıyı öğrenir. Elektronik ticaretin Dünya’daki ve ülkemizdeki gelişimini ve durumunu bilir.

 

PAZARLAMA İLKELERİ

Pazarlamacılar Ne Yaparlar? , Pazarlama Çevresi, Tüketici ve Endüstriyel Satın Alıcı Davranışları, Bölümleme Hedefleme ve Konumlandırma, Pazar Araştırması, Ürün, Marka ve Ambalaj, Fiyatlama Stratejileri, Dağıtım, Tüketim Kültürü, Pazarlama İletişimleri ve Tutundurma Araçları, Pazarlama Planı, Uygulama ve Kontrol, Uluslararası Pazarlama, Sürdürülebilir Pazarlama.

 

FİNANSAL YÖNETİM

Finansmanın önemi, oranlar vasıtasıyla bir işletme hakkında bilgi edinme, işletme sermayesinin özellikleri, kaynakları, finanslama stratejileri ve işletme sermayesi yönetiminin önemi, yatırım kavramı, yatırım kararlarının verilmesinde kullanılan yöntemler, işletmenin kaynaklarını tanıyarak öz kaynak, yabancı kaynak ayırımı ve kaynakların işletmeye maliyeti.

 

DIŞ TİCARETTE STANDARTLAR

Dış Ticarette Standardizasyona İlişkin Temel Kavramlar, Standardizasyonun Amaç ve İlkeleri, Standardizasyonun Sağladığı Yararlar, Standardizasyon Çeşitleri, Ulusal Standardizasyon Kuruluşları, TSE'nin Belgelendirme Faaliyetleri, Uluslararası Standardizasyon Kuruluşları, İhracatta Standardizasyon Uygulamaları, İhracatta Standardizasyonun amaç ve İlkeleri, ISO 9000 Standartları, CE Uygunluk Belgesi, İhracatta Standart Denetimine İlişkin Kullanılan Belgeler, İhracatta Standart Denetime İlişkin Mevzuat

 

LİMAN YÖNETİMİ VE OPERASYONLARI

Deniz ve Liman İşletmesi biliminin temel kavramları, Deniz ve Liman işletmesinin işlevlerini ve alt dalları, Türkiye’de ve dünyada Deniz ve Liman İşletmeciliğinin modern gelişimi, Limanların ekonomik ve ticari fonksiyonları, Liman hizmetleri, Deniz taşımacılığı ve şekilleri, Yük ve gemi türlerine göre denizyolu taşımacılığı, Denizyolu işletmeciliğinin türleri, Liman giriş çıkış belgeleri ve işlemleri, Dokümantasyon ve sınıflandırılması, Sigorta sözleşmeleri, Taşıma araç gereçleri, Denizcilikle ilgili uluslararası örgütler

 

 

2. SINIF II. YARIYIL

LOJİSTİK

Lojistiğe Giriş, Lojistiğin Rekabetteki Önemi, Uluslar arası Ticarete Genel Bakış, Uluslar arası Ticarette Teslim Şekilleri, Lojistik Kavramı ve Gelişimi, Lojistikte Dış Kaynak Kullanımı, Lojistik Terminolojisi – Temel LojistikTerimler, Temel Lojistik Maliyetler, Lojistikte Temel Unsurlar ve Lojistik Faaliyetler, Karayolu Taşımacılığı, Denizyolu Taşımacılığı, Demiryolu Taşımacılığı, Havayolu Taşımacılığı, Kombine Taşımacılık ve diğer taşıma türleri, Dış Ticarette Ambalajlama ve Gümrükleme, Dış Ticarette Depolama ve Antrepo İşlemleri, Dış Ticarette Sigortalama Faaliyetleri

 

İŞ  ve SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU

Türk Sosyal Güvenlik Kurumları, Sosyal Güvenlik Hukuku, kurumsal yapı, içerik, finansman ve sigorta kaynakları, farklı bir sigorta sisteminden gelen hizmetlerle kombinasyonu. İş Kanunu kapsamı, istihdam ve koruyucu ölçüler, çalışma koşulları, İş Akdi terminolojisi, ödenek, Sendikalar Kanun Toplu Sözleşme.

 

FİNANSAL YATIRIM ARAÇLARI

Hisse Senedi İşlemleri, Tahvil İşlemleri, Vadeli İşlem Piyasaları, Opsiyon Piyasası İşlemleri, Futures, Swap İşlemleri, Forward İşlemleri, Hisse Senedi Alımı, Tahvil Alımı, IMKB’de yatırım.

 

SERBEST BÖLGELER

Serbest Bölgelerin Tanımı, Serbest Bölgelerin Çeşitleri, Serbest Bölgeler İşletmeciliği ve Teşkilatlanması, Serbest Bölgelerde Dış Ticaret Uygulamaları, Serbest Bölgelerde Dış Ticaret Uygulamaları, Serbest Bölgeler Mevzuatı, Serbest Bölgeler Mevzuatı, Türkiye’de Serbest Bölge uygulamaları, Türkiye’de Serbest Bölge uygulamaları, Dünyada Serbest Bölge uygulamaları, Serbest Bölgeler Vergi Uygulamaları, Serbest Bölgeler Sosyal Güvenlik Uygulamaları

 

İLETİŞİM

İletişim kavramı ve anlamı, İletişim Süreci, Sözlü İletişim, Yazılı İletişim, Sözsüz İetişim – Beden Dili, İletişimin yapıcı ve bozucu engelleri, İletişim engellerini aşma ve etkin iletişim, Örgütsel iletişim, Örgütsel iletişimin işleyiş modelleri, Biçimsel ve Biçimsel olmayan İletişim, Bilgi Teknolojileri ve İletişim,

Kitle İletişimi, İş Yaşamında İletişim

 

ARAŞTIRMA YÖNTEM VE TEKNİKLERİ

Araştırma Yöntemlerinin önemi. Araştırma Türleri. Gözlem Teknikleri: Belgesl Gözlem, Canlı Gözlem. Kütüphane ve İnternetten faydalanma.

 

ULUSLARARASI PAZARLAMA

Uluslararası Pazarlamaya Giriş ve Bazı Temel Kavramlar, Uluslararası Pazarlama Planlaması, Uluslararası Pazarlama Araştırması, Uluslararası Pazarlamada Pazar Bölümlendirmesi ve Hedef Pazar Seçimi, Uluslararası Pazarlamada Mamul Politikası, Uluslararası Pazarlamada Fiyatlama, Uluslararası Pazarlamada Dağıtım Kanalları, Uluslar arası Pazarlamada Tutundurma Faaliyetleri, İthalat İşlemleri Yönetimi, İhracat İşlemleri Yönetimi, İhracat Türleri, Dış Ticarette Ödeme Şekilleri, İhracatta Başarıyı Bütünleyen Faktörler

 

İLERİ BİLGİSAYAR UYGULAMALARI

Excel yazılımında  makro oluşturma, makro düzeltme işlemleri gerçekleştirilir. Excel altında  VBA procedure ve uygulamalarıyla formlar oluşturma, yazılım geliştirme butonları ile  kod yazarak verilerin işleyişlerini hızlandırma işlemleri gösterilir. Ayrıca örnek proje gösterilerek  farklı bir uygulama yapılması istenir. Access  veri tabanı uygulamaları geliştirilerek öğrencilere  form, rapor, sorgu,tablo ve kod yazma uygulamaları gösterilir.

 

MARKA VE MARKA STRATEJİLERİ

Günümüz pazarlamasında marka anlayışı ürün ve organizasyon olarak marka yaratma stratejileri, kişi ve sembol olarak marka bağlılığı ve değerini yaratma stratejileri, marka ve tüketici iletişimi, markanın konumlandırılması, Türkiye'den çıkan ve marka olma yolculuğunu sürdüren profesyonel marka önerileri, dünyanın en ünlü ve en değerli markalarından seçmeler

 

MALİ TABLOLAR ANALİZİ

Mali Analiz kavramı ve analizin başarısını etkileyen faktörler. Gelir tablosu analizi. Karşılaştırmalı Tablolar Analiz Tekniği. Dikey Analiz. Trend Analizi. Oran Analizi. Fon Akış Analizi. Nakit Akım Tablosu. Analiz sonuçlarının değerlendirilmesi ve Analiz Raporu.

 

GİRİŞİMCİLİK VE KÜÇÜK İŞLETME YÖNETİMİ

Büyük ve küçük işletmeler arasındaki önemli farklılıkları vurgulayarak, öğrencilerin küçük işletme yönetimi ile ilgili karışıklıkları anlamalarına yardımcı olmak. Girişimcilik, girişimciliği besleyen sosyal faktörler, küçük işletmelerin genel karakteristikleri, fırsatları, operasyonel problemleri, küçük işletmelerde varolan bağlantıların ve ilişkilerin yapısı, küçük aile şirketlerinin karakteristikleri ve küçük aile şirketi işletmenin kendine has zorlukları, yasal türler, işletme planının hazırlanması, fon kaynakları.